3cm snehu = naprosta katastrofa.

Tak nam v Londyne napadl snih. No a co ?, reknete si, to je preci v zime celkem obvykle. Kdyz je zima(rocni obdobi), tak je preci zima (chlad) a obcas pada snih. Ovsem tyto pravdy v Londyne pozbyvaji platnosti a nebo jejich vyznam je znacne jiny.
Tak za prve v Londyne je v zime takovy pocasi jako u nas v docela peknem podzimu. Teploty se pohybuji mezi 13-17 stupni a kdyz se zadari peknej den tak mohou vykouknout i nad 20. A snih ? Tak takovou exotiku tu neznaji. V zime 2005-2006 jsem jednou vychazel z metra na Oxford Circus a prislo mi divny ze na jinak strasne rusne ulici je nejaky klid. Kdyz jsem vysel z podzemi tak vidim ze vetsina lidi stoji a s naboznym uzasem maji zvednute hlavy a koukaji do nebe. V prvni chvili me napadlo "jezisi uz jsou tady UFOni", rozhlidnu se a nikde nevidim zadny letajici talire. Tak sakra na co ty lidi cumi !! Trvalo mi jeste par sekund nez jsem pochopil ze ve vzduchu poletuje par vlocek snehu ktere ovsem nemeli ani dost sili aby dopadly na zem predtim nez roztaji. A to bylo proc lidi byli jak u vytrzeni, obycejnej snih. No a tu zimu se jiz vice neukazal.
Proto kdyz jsem se probudil jednoho lednoveho rana v roce 2007 a vykouknu z okna a tam lezela vrstva nefalsovaneho snehu ktera pokryvala vsechno a mohla mit tloustku asi 3cm, tak jsem se neubranil a zvolal "Je nih budem stavet huhulaka" (tady musim odbocit a tohle zvolani vysvetlit, mozna to znate, ale musim vam to pripomenout. Jedna se o citace z jedne scenky Felixe Holcmana, kdy vypravi o svem synovy ze je jiz velmi chytry ze tuhle kdyz videl ze pada snih tak prohlasil prave tuto vetu, na to mu partner rekne ze to je teda bystre dite a kolik pak mu vlastne je ?, Ale uz je to docela velkej kluk bylo mu nedavno dvacet :-))
Takze jsem vybehl ven udelal par kouli, hodil je na lidi a pokracoval v normalnim zacatku pracovniho dne. Pak jsem si uvedomil ze by nebylo uplne nejchytrejsi jet v takovem pocasi do prace na motorce, ze budu muset vyuzit hromadnou dopravu. Vydal jsem se na zastavku a tam z hovoru lidi zjistuji ze temer zadne autobusy nejezdi. V anglii totiz neznaji zimni pneumatiky a tak autobusaci nebyli schopny ani vyjet. Po dlouhem cekani jsme se preci jenom jednoho autobusu dockali a do prace jsem dorazil s asi hodinovym zpozdenim. Cekal jsem ze budu vysvetlovat proc jsem prisel tak pozde, ale nebylo temer komu jelikoz kancelar byla az na nekolik malo vyjimek prazdna. Nejezdilo totiz ani metro. Ted si zase reknete, co to placam za nesmysli, metro preci jezdi pod zemi a jeste na kolejich tudiz nejakej snih na ne nemuze mit zadny vliv. Ne tak vsak v anglii, sice jezdi v podzemi ale vetsina linek na svych koncich vyjizdi na povrch a tam jim proste tech 3cm snehu udelali caru pres rozpocet. Nejsem zeleznicni odbornik takze vam nedokazu odpovedet proc by to melo vlaku vadit kdyz u nas bezne jezdi vlaky i v 30cm snehu bez nejakych zpozdeni (respektive abych byl k ceskym draham presny, tak alespon to zpozdeni se neodlisuje od jejich "normalniho" prumerneho zpozdeni).
Proste byl naprostej kolaps dopravy-autobusy,metro,tramvaje i primestske vlaky bud nejezdili vubec a nebo strasne spatne. Polovina lidi se do prace ani vubec nedostala, nekteri to ani nezkouseli jen opatrne vykukovali z okna co ze to tam na zemi lezi, do takovyho riskantniho podniku se poustet nebudou. Plno obchodu vubec neotevrelo, protoze jim neprisli zamestnanci a dodavka noveho zbozi take vazla. Veskere skoly byli zavrene, deti dostali specialni prazdniny a bylo jim razne doporuceno aby nevychazeli ven jelikoz je to temer zivotu nebezpecne.
Nastesti pro Londyn k veceru uz snih temer roztal a dalsi den rano po nem nebylo ani pamatky. Nedokazu si predstavit kdyby lezel treba tyden, to by v Londyne prestala existovat civilizace, protoze by obyvatele zacali umirat na hlad, chlad a pri velkem mnozstvi bouracek.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DULEZITE: Zmena formulare E301 a navrat domu.

H&F Krkonose 2020 aneb pohled zezadu :-)

Cerny tyden pro anglii