System slepicka jde kouhoutkovi pro vodu

Znate klasickou ceskou pohadku (no ona to je spise bajka) O kohoutkovi a slepicce, kdy slepicka jde kouhoutkovi pro vodu, ale studanka ji da vodu jen kdyz od svadleny donese satek, svadlena ji da satek kdyz donese od pekare vdolky,...., proste posilaji ji od certa k dablu. Tak takhle funguje urednik v anglii, jen s tim rozdilem ze je to dovedene k dokonalosti a ten kruh uzavreli.
Prijedete do anglie a kazdy vam hned rekne ze potrebujete "proof of address", proste potvrzeni o trvalem bydlisti (to co mame mi v obcance). Jak ho ziskam ? Pro anglicany je naprosto nejprukaznejsi ucet za plyn nebo elektrinu na vase jmeno, ten ziskame ovsem jen v tom pripade kdyz mame nejake sve ubytovani, ubytovani ziskame jedine tehdy kdyz mame bankovni ucet s historii, ten ziskame kdyz mame proof of address a ten jiz vite jak ziskat. Dobre ne ? Staci kdyz se jednou do systemu dostanete a zbytek jiz snadno doplnite. Nejhorsi je ze ten zacatek je problematicky a davaji na potvrzeni adresy takovy duraz, ale pak kdyz se clovek stehuje tak zajde treba do banky ze si chce zmenit adresu a nepotrebuje vubec zadny potvrzeni ze adresa kterou zadava ma neco spolecneho s nim (klidne muze zadat uplne neexistujici adresu).
Podobne je to i dalsima papirama. Kdyz tady chce byt clovek delsi dobu tak je dobre si zaridit NI number. Je to vlastne cislo socialniho pojisteni na ktere vam jdou odvody z platu. Podle oficialnich vyjadreni toto cislo nepotrebujete protoze zamestnavatel vam vygeneruje docasne z datumu vaseho narozeni. Toto cislo muzete pouzivat klidne nekolik let. Jakykoliv zamestnavatel NESMI vyzadovat aby jste jiz meli cislo zarizene, dokonce mu za to hrozi pokuta. To je teorie, ale skutecnost je takova ze vas vetsina zamestnavatelu ani nepozve na pohovor kdyz toto cislo nemate. Samozrejme oficialnim duvodem je treba neco jineho jako ze nemate dostatecnou kvalifikaci (na umyvani nadobi).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DULEZITE: Zmena formulare E301 a navrat domu.

H&F Krkonose 2020 aneb pohled zezadu :-)

Cerny tyden pro anglii