Hledam praci v Anglii.

Pokracuji v psani pribehu o tom co si pamatuji ze svych zacatku v Anglii.
Jiz kdyz jsem byl v cechach tak jsem se dival na ruzne inzertni servery jaka je nabidka v mem oboru (Oracel PL/SQL programator, nebo Java programator). Podle prvotniho pruzkumu to vypadalo ze mist je relativne velky dostatek a i platove ohodnoceni je velmi dobre.
Pote co jsem byl nekolik dni v anglii a jiz si zaridil vse zakladni potrebne k zivotu zde, jsem zacal na ruzne inzeraty odpovidat. Bylo mi doporuceno ze musim odpovidat na hodne inzeratu i kdyz treba nevypada ze by to bylo to prave co bych chtel. Byl jsem pripraven delat jakoukoliv praci jen abych byl zamestnany nekde v pocitacove firme. Treba jen nejake zadavani dat, nebo testovani, protoze jsem si byl jisty ze se svyma znalostma musi zamestnavatel za chvili poznat ze jsem schopny delat daleko obtiznejsi ukoly.
Prvni tyden ubehl jako nic a a ckoliv jsem odpovedel tak na nejmene 100 inzeratu tak odezva byla vice nez spatna. 2 agentury mi zavolali na telefon a udelali se mnou rychle interview a dalsich asi 5 mi napsalo ze nemaji zajem. Takze navratnost byla mensi nez 10%. No nic rekl jsem si, kdyz chci dobrou praci, tak nemohu ocekavat ze ji dostanu v prvnim tydnu. Zarputile jsem odpovidal na dalsi inzeraty a jiz to zacinalo vypadat lepe, protoze se ozvalo daleko vice lidi. Vsechno to nakonec byli agentury ktere zajistovali vyber adeptu pro konkretni firmy. Nektere pohovory po telefonu byli celkem obtizne a trvali nekdy i hodinu. Na konci druheho tydne jsem mel a absolvovano plno telefonickych pohovoru a jeden pohovor face to face, s pracovnikem agentury. Vsichni byli velice prijemni a vstricni, ale bohuzel po tom co me vyzpovidali a rekli ze se mi ozvou, tak se nic nedelo. Takhle probihal i treti tyden a ja jsem jiz zacinal byt celkem nervozni, protoze jsem nevidel nejake to svetlo na konci tunelu kde by se to melo zlomit. Alespon jsem se dostal na par technickych testu primo do firem, kde nas vetsinou bylo tak 20-30 zajemcu o praci, ale stale zadny vysledek ve smyslu ze bych se na osobni pohovor s nejakym pracovnikem konkretni firmy.
Uz jsem zacal o sobe pochybovat, jestli jsem se nahodou neprecenil a proste ne moc dobra znalost anglictiny je takovou prekazkou ktera mi skutecne brani ziskat dobre misto. Koukal jsem do inzeratu co jineho bych mohl na zacatek delat, ale nejak me nepripadala zadna prace dobra aby me zaroven i bavila. Byl jsem rozhodnuty si v zadnem pripade nepriznat porazku a kdyz bych jeste nejakou dobu nemohl nic najit tak bych klidne zacal delat nekde v kuchyni, nebo na stavbe. Ale to jsem si preci jenom nechaval jako posledni moznost.
Nakonec ale dalsi tyden se s nabidkama a pohovorama roztrhnul pytel a temer jsem nemel cas delat nic jineho. Nekolik pohovoru vypadalo velmi nadejne a u nekterych jsem se pres technicke testy, dostal na pohovor s hlavnim programatorem a pozdeji i s manazerem, coz jsem jiz vedel ze je clovek skoro prijaty, nanejvise se rozhoduje mezi dvouma adeptama.
Takze na konci tydne mi chlapek z agentury vola ze by me ve firme chteli pozvat v patek odpoledne na neformalni posezeni v hospode aby me pozvali, a ze bych mel rici kolik bych si teda predstavoval plat ze on to s nima dozaridi. To jsem po pravde nemel az tak jasnou predstavu, protoze jsem nikde nezjistil jak velkou muze byt anglictina prekazkou. Nasel jsem si kolik tak maji cerstvi absolventi kteri jeste vubec nic neumi a povidam mu ze predpokladam alespon takovy plat, protoze moji horsi znalost anglictiny zase vyvazim svoji praxi a zkusenostma. A ze si od nej necham rad poradit kolik bych mohl pozadovat, ze on ma zkusenosti. Pogratuloval mi ze mam celkem realisticke predstavy a ze si mysli ze bych mohl dosahnout i o trochu vice a ze se to pokusi dohodnout.
Na zacatku dalsiho tydne mi vola ze je ruka v rukavu a ze me teda berou, dohodl s nima dokonce vyssi plat nez jsem puvodne rikal a navic mi budou platit prvniho pul roku jazykovou skolu. Jestli mohu nastoupit jiz ve ctvrtek tak by to bylo vyborne. HURA mam praci v anglii a navic ve svem oboru a velmi odbornou. Nakonec se preci jenom podarilo !

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DULEZITE: Zmena formulare E301 a navrat domu.

H&F Krkonose 2020 aneb pohled zezadu :-)

Cerny tyden pro anglii